top of page
1921OprichtingVlijt_edited.jpg

De oprichting

Midden in de dorpskern van Oost-Souburg ligt de oude burg. De ingang is aan de Karolingenbaan. De houten palissade, het stukje gracht en de wal rondom de burg geven een indruk van de omvang van de burg die ooit is gebouwd om de Vikingen het hoofd te kunnen bieden.

1931_10-jarig-jubileum.jpg

Fanfare

In 1929 ging Vlijt & Volharding voor het eerst op concours. Het was een voorzichtig begin, in de vierde afdeling, maar het leverde wel een eerste prijs op. Het volgend jaar werd het concours ingezet in de derde afdeling en ook hier werd de eerste prijs behaald. Twee jaar later volgde de tweede afdeling en weer twee jaar daarna de eerste afdeling.

1964_jeugdcorps.JPG

Jeugdorkest

Op 4 december 1958 vindt de oprichting van het jeugdorkest plaats, dat ook onder leiding van Van Wallenburg staat. De opleiding van de leerlingen komt voor een groot gedeelte in handen van Piet Joosse. Vier jaar later gaat het jeugdorkest voor het eerst op concours; het haalt in Kortgene, waar het speelt in de vierde afdeling, een eerste prijs en is daarmee tevens het eerste Zeeuwse jeugdorkest dat meedoet aan een concours.

1967_de-Schelde_edited.jpg

van Drumband tot Slagwerkgroep

Als op maandag 3 juni 1963 het 41ste muziekconcours in Souburg wordt gehouden, worden voor de taptoe 's avonds De Trommelaere van Roosendaele uitgenodigd. Nog datzelfde jaar besluit Vlijt & Volharding een drumband op te richten. De bij de marine in Vlissingen werkzame korporaal-tamboer M.C. Vuijk wordt instructeur van de tamboers en hoornblazers. 

IMG_0012.jpg

Boerenkapellen & Ensembles

Met een boerenkapel met de naam Copper & Brass voor braderieën, de jaarlijkse Vijvervreugdtocht en – als Pietenorkest – in de Sinterklaastijd. Met het Souburgs koperkwintet, vijf topmuzikanten die in de tien jaar dat ze samen speelden zowel binnen als buiten Zeeland bekendheid hadden. En met leerlingen al of nog niet meespelend, die les hebben op de muziekschool...

ScreenShot018.jpg

De allerjongsten -

toen en nu

Van 1981 tot oktober 1986 is Peter de Rooij, zelf van jongs af aan muzikant en pionier uit de glorietijd van het jeugdorkest, dirigent van de fanfare; dezelfde functie bekleedt hij van 1981 tot oktober 1983 bij het jeugdorkest.

Albert-John Vervorst 2003.jpg

100 jaar dirigenten - een overzicht

In de afgelopen 100 jaar zijn meerdere dirigenten de revue gepasseerd. Klik hier voor een overzicht van de dirigenten van de fanfare en het jeugdorkest van 1921 tot heden.

Aan een overzicht van voorzitters en van tambourmaîtres en instructeurs van de drumband/slagwerkgroep wordt nog gewerkt. Houdt deze pagina dus in de gaten!

IMG_0717_edited.jpg

Varia

Bekijk hier verschillende artikelen over en documenten van Vlijt van de afgelopen 100 jaar.

bottom of page