top of page

100 jaar Vlijt & Volharding

Boerenkapellen & ensembles

Door de jaren heen zijn er diverse boerenkapellen, ensembles en gelegenheidsgroepen gevormd bestaande uit muzikanten die ook graag in een kleiner gezelschap musiceren. De optredens variëren van dweiloptredens, evenementen en feesten tot het muzikaal ondersteunen van kerkdiensten en alles daartussen. Een greep uit de groepen door de jaren heen:

P1260438.JPG
22065.jpg

Gelegenheidsband the Coldstars – ca. 1950

In de jaren 50 verzorgde de gelegenheidsband ‘The Coldstars’ feestelijke muziek. Op de foto v.l.n.r.: Jo van Wallenburg, Piet Joosse, Jan Cevaal, Piet van Soelen, Bram de Pagter, Bram van Wallenburg

Copper & Brass – ca. jaren 60 - 2000

Copper & Brass is eind jaren 60 opgericht en diende decennialang met name als dweilband tijdens carnaval, op braderieën of tijdens andere evenementen in Souburg en (ver) daarbuiten.

 

Vanaf het prille begin wordt er door de leden eigen muziek geschreven voor Copper & Brass, als aanvulling op het aangeschafte materiaal. In 1971 schrijft Ronnie de Rooij zelfs een mars met titel ‘Copper & Brass’, tijdens een verblijf in Amerika. Vanaf eind jaren 80 wordt een groot deel van de muziek geschreven door huiscomponist Bunu Hiç Kimse Bilmiyor, waaronder de later befaamde potpourri’s met hits als ‘Juffrouw Toos’, ‘De meeste dromen zijn bedrog’ en ‘No No’.

100 jaar Copper & Brass in beeld

 Bronnen: Gemeentearchief Vlissingen, van Toeten & Blazen - Truus Wight, Edwin Bosselaar, privécollectie leden V&V

In de hoogtijdagen van Copper & Brass speelde de band tijdens carnaval soms 5 dagen lang, uren achtereen, met bij menig lid blaren op de lippen tot gevolg.

Tegenwoordig bestaat er geen officiële groep meer die zich Copper & Brass noemt. Maar als de gelegenheid zich voordoet, staat er altijd weer een groep muzikanten op om hier of daar de feestvreugde muzikaal te ondersteunen, en deze gelegenheidsensembles noemen we altijd nog Copper & Brass.

Het Souburgs Koperkwintet – 1986 – 1996?

Het Souburgs koperkwintet bestond uit vijf muzikanten van V&V die in de tien jaar dat ze samen speelden zowel binnen als buiten Zeeland bekendheid hadden.

 

Foto v.l.n.r.: Henk Kramer, Bart Vader,
Kees Kramer, John Prevoo, Alco Bouwense.

P1260441.JPG
Braybent.jpg
Braybent_2006_3.JPG

De Braybent – 1996 – ca. 2010

Halverwege de jaren 90 brak het tijdperk van de Braybent aan. De Braybent is in 1996 opgericht door
enkele jonge Vlijtleden die tevens bij elkaar op de middelbare school zaten. Naamgever van de ‘bent’
was Jeroen de Bree, die sopraansax speelde en tevens de muzikaal leider was.


De Braybent – New generation – ca. 2005 - 2010
Een aantal jaren na het laatste optreden van de originele Braybent, vonden een aantal jonge
muzikanten het tijd om deze feestband nieuw leven in te blazen. Omstreeks 2005 werd Braybent –
New generation opgericht. Aangezien er geen De Bree meer meespeelde, werd Daniël Vader, die in
de nieuwe Braybent de rol van sopraansaxofonist en leider had, tot Fakebray benoemd.
Dankzij het jeugdige karakter van de Braybent werden zaken als volume en ludieke grappen soms
meer gewaardeerd dan hoogstaand spel. Ondanks (of misschien zelfs dankzij) deze eigenschappen
was de Braybent heer en meester in het bouwen van een feestje.

Diverse pieten- en kerstmannenbands door de jaren heen

IMG_0012.jpg
Kerstmannenband_2005.jpg
Pietenband_2007.jpg

Vlijt & Volharding speelt al sinds oudsher een grote rol bij het Sinterklaasfeest in Souburg. Jarenlang haalde de fanfare de Sint binnen en liep voor Sinterklaas uit bij de intocht van de Goed Heiligman. Daarbij verleende een groep Pieten met sterke banden met V&V regelmatig muzikale ondersteuning bij diverse kleinere Sintvieringen of liep de Pietenband tijdens Sinterklaastijd door Souburg om het winkelend publiek te entertainen. 

Later in december, wanneer de Sint weer terug naar Spanje was, werden de kerstmannenpakken en kerstmuziek uit de kast getrokken om de Souburgers met welbekende kersthits helemaal in kerstsferen te brengen.

13603726_1765963313650838_18906694268709

Ensemble Quatorze - 2015-2018

In 2015 werd er een nieuw ensemble gevormd met het idee om op serieus niveau klassieke (fanfare)muziek te combineren met andere muziekstijlen en zo een vernieuwend concept neer te zetten.

Ensemble Quatorze, bestaande uit veertien muzikanten, speelde niet alleen met muzikale stijlen, maar deed in bescheiden mate ook aan muziektheater en verkleedpartijen tijdens de optredens. Zo stonden er op momenten piraten, kikkers en een ezel op het podium en vermengde het ensemble in het afwisselende repertoire stijlen als klezmer, pop, Bach en metal.

De Woody's - 2016 - heden

De Woody’s is het eerste geheel vrouwelijke ensemble in de geschiedenis van Vlijt, en bestaat uit vier saxofonisten en 1 slagwerker. Het saxofoonkwintet speelt een zeer afwisselend repertoire op uiteenlopende locaties, waaronder privéfeestjes, in tuincentra, diverse festivals (de KadeParade, Eindeloos Eiland Festival, City of Dance) en ter ondersteuning van de lopers van de Zeeuwse Kustmarathon. Een enkele keer worden de Woody’s aangevuld met zangeres Willo. Meer weten over de Woody’s? Klik hier!

IMG_2133.JPG

Mis je een groep in de tijdlijn of kun jij ons voorzien van missende informatie over een van bovenstaande groepen? Stuur dan een e-mail naar jubileumvlijt@gmail.com zodat we deze pagina kunnen aanvullen en vollediger kunnen maken.

bottom of page