top of page

Gastcolumn: voorzitter Sjouke-Gerrit Brinksma

"Voorzitter zijn van een roemruchtige vereniging als Vlijt en Volharding is als het vervullen van de rol van Vikinghoofdman."

In de serie gastcolumns komen (oud-)leden aan het woord die een grote rol hebben gespeeld (of nog steeds spelen) voor de vereniging, en de vereniging op haar beurt in hun leven. Zij halen herinneringen op, delen een memorabele anekdote of brengen op andere wijze een ode aan V&V. Huidig voorzitter Sjouke-Gerrit Brinksma, tevens nauw betrokken bij de organisatie van het jubileumjaar, bijt het spits af.


"Het is mij als voorzitter een groot genoegen de eerst column te schrijven voor de site van het jubileum van V&V. Al 100 jaar wordt in het dorp Souburg muziek gemaakt. Op deze site kunt u er van alles over lezen." 


"Voorzitter zijn van een roemruchtige vereniging als Vlijt en Volharding is als het vervullen van de rol van Vikinghoofdman. Op gezette tijden moet een rooftocht worden uitgezet en buit worden binnengehaald. De mannen en vrouwen moeten hun vertier hebben. Er moet een sfeer van gelijkheid en rechtvaardigheid heersen in het toch al bijzondere gezelschap. Anders slaat de gemoedelijke sfeer om in één van rivaliteit en wantrouwen. Nou moet ik zeggen dat daar bij Vlijt niet echt sprake van is, maar... het past zo mooi in het plaatje."


"Toch kan ik niet anders zeggen dat de rest best wel klopt. Op onze rooftochten langs diverse concoursen, festivals en concerten oogsten we onze buit: waardering en tevredenheid. Al jaren komen we uit in de eerste divisie en we hebben het niveau en potentieel om daar nog jaren in uit te komen. 

De saamhorigheid binnen de club is groot. We doen het samen: jong en oud. Dat is natuurlijk een uniek verschijnsel. Bij een muziekvereniging tref je een maatschappij in het klein. Natuurlijk trekken leeftijdsgenoten makkelijker naar elkaar, maar... we hebben een gezamenlijk doel. We zijn een team en hebben een taak: muziek maken op een zo hoog mogelijk niveau, in een zo fijn mogelijke sfeer."


"Ik ben dan ook bijzonder trots op deze groep mensen, die er iedere week weer vol voor gaat. Velen verrichten naast muziek maken ook nog andere taken: het schoonmaken en onderhouden van het gebouw, het opleiden van muzikanten, het leiden van orkesten of het vervullen van diverse rollen in commissies en besturen. Een echte groep met betrokken mensen. Heerlijk!"


"Met die groep gaan we in 2021 een groot feest vieren in Souburg en omstreken. Het honderdjarig bestaan zal niet ongemerkt voorbijgaan! Diverse concerten zijn in voorbereiding, een concertreis wordt georganiseerd en tussendoor komen we nog op scholen in ons eigen dorp. We strijden ook onophoudelijk verder tegen de tijdgeest waarin het soms lijkt alsof fanfaremuziek oubollig is. Dat amateurkunst wordt wegbezuinigd (en ook weer wordt geholpen). Dat vrijwilligers niet meer dezelfde mogelijkheden lijken te hebben als de vrijwilligers van 50 jaar geleden. Tegen die snelle, zapperige en woelige trends in, strijdt Vlijt als een Viking en zal het als een ware Zeeuw worstelen en bovenkomen."


"Muziek maken is echt leuk. Je geniet ervan, wordt er blij van, want je doet het samen. En daarom ben ik ervan overtuigd dat over nòg een eeuw deze club, tegen alle stromen in, fier zal zegevieren en de klotsende golven van de tijd zal weerstaan."

 

Viva Vlijt en Volharding!

bottom of page