top of page

Honderd jaar ‘toeteren’ goed voor koninklijke erepenning voor Souburgse muziekvereniging

VLISSINGEN - Het feestje van de ‘grote Souburgse muzikale familie’ ging vorig jaar niet door. Maar zaterdag ontving Vlijt en Volharding alsnog een koninklijke erepenning.

René Hoonhorst, PZC

Burgemeester Bas van den Tillaar overhandigt de koninklijke erepenning aan vice-voorzitter Bram van Wichen. Dirigent Albert-John Vervorst (tussen hen in) en secretaris Hanneke Wijkhuijs kijken trots en bedeesd tegelijk, toe. © Dirk-Jan Gjeltema


De Souburgse muziekvereniging werd op 8 augustus 1921 opgericht, maar het vorig jaar november geplande galaconcert moest op de valreep worden afgelast. Corona gooide een dag van tevoren nog roet in het eten, memoreerde burgemeester Bas van den Tillaar. Dat de eerste burger van Vlissingen een half jaar later het uitgestelde concert in een goedgevulde zaal van CineCity bezocht, was al een cadeautje. Maar Van den Tillaar nam ook zelf een presentje mee. Hij verraste (oud-)muzikanten en bezoekers met de mededeling dat het Zijne Koninklijke Hoogheid had behaagd om de muziekvereniging een koninklijke erepenning toe te kennen.


Tot Steun in den Strijd Waar Vlijt en Volharding al niet toe kunnen leiden. Hoewel spreekstalmeester Roos, die muzikanten en publiek verbaal door het galaconcert loodste, eerder al had verhaald dat Vlijt en Volharding eigenlijk nog geen eeuw oud is. De muziekvereniging begon destijds als harmonie Tot Steun in den Strijd. Houtblazers bleken echter zo schaars in Souburg dat de harmonie een paar jaar later transformeerde tot fanfare. Die omzetting bleek een mooie gelegenheid om de wat ‘militaristische naam’ (aldus de burgemeester) te verruilen voor het beter passende Vlijt en Volharding. De muziekvereniging had even voor ze de penning kreeg twee verse, vele decennia muziek makende ereleden benoemd, zodat alleen uit die gelederen al een orkest is samen te stellen. De galavoorstelling The Roaring Twenties refereerde aan de ontstaansjaren van Vlijt en Volharding, maar de muzikanten speelden pareltjes uit hun hele carrière.

Vlijt en Volharding tijdens het galaconcert The Roaring Twenties. © Dirk-Jan Gjeltema


Betekenis der muziek

Die muzikale loopbaan telde vooral hoogtepunten, veel eerste prijzen met lof en promoties. Maar spreekstalmeester Roos was niet te beroerd ook een dieptepunt uit het bestaan op te vissen. Een overijverige jury bestond het decennia gelegen om Souburgs trots af te schepen met het oordeel 'dat de betekenis der muziek aan deze muzikanten nog eens moet worden uitgelegd'. ,,Da's nog steeds zo”, bromde dirigent Albert-John Vervorst net verstaanbaar tot hilariteit van de toehoorders. De muzikanten lieten vervolgens een grote selectie hoogtepunten uit het honderdjarig muzikaal leven horen. Of de huidige muzikanten, ondersteund door een keur aan oud- en gast-muzikanten, of het publiek het meest genoot, was moeilijk vast te stellen zaterdagavond. Dat een eeuwfeest ook een jaar later nog tot zijn recht kan komen, was aan het enthousiasme en speelplezier van de muzikanten en het applaus van de toehoorders wel goed te horen.

Tijdens het concert passeerden tientallen foto's van memorabele concerten en concoursen en muzikantenportretten op het filmdoek achter de muzikanten. © Dirk-Jan Gjeltema


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page